Зимові свята ми пам’ятаємо з дитинства як, напевно, найбільш затишні й добрі. Не в усіх в родинах святкували релігійні свята, але була зимова казка теплих домашніх вечорів, коли бабуся й мама готують – і так запаморочливо-духмяно пахне! Коли можна цьому повчитися, знямати тепленький пиріжок прямо з пічки, послухати щось особливо сокровенне. Помріяти про щось очікуване, коли за вікном танцюють сніжинки…

Ми виросли, за вікном порідшали сніжинки, купити можна які завгодно смаколики, та й бабусі рідше живуть з нами… Але від нас залежить не втратити казку, втілити її в інших формах, передати дітям та збагатити її разом з ними. Рідний дух, родові традиції, родинні перекази найкраще продовжуються у співтворчості – нашої з нашими дітьми. Приготування до свята тут може бути не менш вагомим та цікавим, ніж воно саме. Наприклад, замість штовхатися з дітьми в супермаркетах, купуючи солодощі, краще зробити їх самим – всією родиною, хоча б із святкової нагоди порозкошувати родовим рецептом, вчинити спокусливий аромат свята вдома, разом сотворити нові смачні прикраси на родинний кулінарний шедевр.

Одне з перших зимових свят – святого Миколи. Я його дуже люблю – воно якесь особливо затишне-домашнє, не пафосне :). Від нас залежить, щоб воно було не солодкаво-гламурне, коли головне – які подарунки знайшлися. Щоб спілкування зі святим Миколою було справді змістовним ;), очікування на нього – дійсно сокровенним. Звісно, дуже добре, коли це відбувається у повній хаті дітлахів  Це ж насамперед – дитяче свято, тож можна скористатися старокиївським рецептом «миколайчика», адаптованим до сучасних технологій та продуктів, – він простий, доступний для дитячих рук, а смакує й дорослим, як у дитинстві. Це швидка запіканка, яку смакували вдома за святковим столом, а потім вже обмінювалися коржиками-миколайчиками та обдаровували ними друзів та родичів.

Для виготовлення потрібні: мікрохвильовка, скляна для неї посудина (або керамічна) середнього розміру.

Продукти:

  • 1. батон або інший білий хліб (по два шматка на людину);
  • 2. яйця (по одному чи два, якщо невеликі, на людину), або молоко чи вершки, або варення з кислуватих фруктів (щоб скріпити/запікти хліб);
  • 3. фруктові цукати (горстка на людину), або свіжі яблука або/і груши (по половинці на людину);

4. горішки арахіс або грецькі (горстка на людину);

5. корицю на кінчику ножа;

6. мед – по десертній ложці на людину (якщо додається варення, то вистачить вдвічи менше);

7. пару столових ложок столових олії,

8. цукрова пудра або кокосова стружка (якщо мед і варення, то пудру брати не варто).

Приготування:

1. кусні хліба порізати кубиками біля 1 см, покласти в посудину, туди ж покласти цукати (можна кольорові, некрупні), нарізані невеликими дольками яблука/груші, горішки. Трохи цукатів/дольок/горішків залишити для прикрашення готового миколайчика;

2. туди ж розбити яйця, або налити молока чи вершки, або додати варення, ретельно розмішати все з медом та олією, додати корицю;

3. поставити в мікрохвильовку на 5 хв. (якщо посудина більша – то на 8-10 хв.) на негрільовий сильний режим, готовність перевіряється так: виделкою подивитися, чи пропеклися яйця в середині – миколайчик має бути суцільний, як от бісквіт в торті;

4. вийняти, прикрасити зверху цукатами, дольками фруктів, горішками, присипати цукровою пудрою або (краще) кокосовою стружкою.

Такий готовий «миколайчик» виглядає як рум’яне сонечко зі сніжинковими візерунками, легко ріжеться на порції прямо в посудині, або порції вибираються великою металевою ложкою.

В старому Києві виготовляли «Миколайчик» трохи довше – в пічці у мисках, прикрашали цукатами із знаменитого київського «сухого» варення. Ще в нього запікали різні сюрпризи (монетки, каблучки, фігурки), по ним вгадували, що кому буде. Тільки, якщо хтось надумає класти подібні речі в миколайчик, котрий запікатиметься в мікрохвильовці, пам”ятайте: матеріал, з якого виготовлено сувенірчик, має бути дозволений для неї (не металевий!)

Хай всім вистачає мудрості, терпіння, натхнення організовуватися на спільну родинну творчість, хай Вам буде тепло й затишно з Вашими дітьми, у Ваших родинах. Добра і щастя всім добрим людям!

Advertisements