Старокиївський рецепт сирної паски швидкого приготування, адаптований до сучасних продуктів

Для приготування потрібно:

Продукти:

  1. сиркова маса з курагою або родзинками (раніше брали білий сир середньої жирності), з розрахунку 100 г на середню порцію;

  2. приблизно така ж кількість крихкого здобного печива, можна шоколадного, з ваніллю (раніше додавали тертий шоколад);

  3. йогурт в пакеті або коробочці, бажано – апельсиновий, який вносить до солодкого необхідну легку кислинку (раніше сметану збивали з цукром і цедрою), додавати до утворення м”якої консистенції;

  4. родзинки, цукати, горішки, мармеладки, шматочки фруктів (зараз рекомендую дольки мандаринок, порізані банани) – за бажанням (раніше використовували горіхи, родзинки, курагу, цукати з варення); крошка кокоса або шоколадна.

Посуд, прикраси для оформлення:

миска, дерев”яна ложка, форма(якщо є), неглибока тарілка;

харчова фольга або цупка кольорова чи прозора харчова плівка, стрічки або мережива, намисто, віночок з живих або штучних квітів, тонка свічка.

Також, за бажанням: маленькі сюрпризи, які можна заховати в паску (врахуйте, предмети мають бути такими, що їх безпечно класти в харчі).

Приготування:

покришене руками в миску печиво розтирається з сирковою масою, з додаванням йогурта (а також горішків, родзинок і т.д) до утворення щільного, але м’якого «тіста», яке не має, однак, розповзатися. Його формують або в спеціальній формі (зараз можна використовувати форми середньої висоти для випічки-запіканок), попередньо облитій в середині холодною водою, та викладають на пласку тарілку, або – вручну.

Готують цю паску останньою з усіх великодніх страв (бо довго не стоїть), на ніч її потрібно поставити на холод (прямо на тарілочці опустити в каструлю, накрити кришкою, щоб не завітрювалася).

Прикрашення:

Паску огортають з боків широкою стрічкою харчової фольги чи пергаментного паперу (кольорового або розмальованого великодніми символами, верх стрічки вирізають зубчиками, як корона), та роблять їй ледь помітну “талію”, обв”язуючи переплетеними мереживом, намистом та віночком живих чи штучних квітів, вербовими галузками.  Верх паски акуратно обмазують густим йогуртом (з коробочки) чи посипають кокосовою стружкою, прикрашають кольоровою посипкою, викладають хрест  з шоколадних цукерок, прикрашають дольками фруктів. Перед освяченням по центру вставляють запалену свічку.

Як бачимо, рецепт дійсно швидкий та доступний. Зрозуміло, на кожному його етапі є свої зручні прийоми та секрети, які легше опанувати, спостерігаючи процес виготовлення та запам”ятовуючи руцями :), ніж читаючи в інтернеті.

Тому, хто хоче навчитися виготовленню та дізнатися про інші цікавинки старокиївських великодніх традицій – запрошую на лекції/майстер-класи